24 Aralık 2012 Pazartesi

Yarın sizdeyiz projesi,köy ziyareti.

Ben bir köy öğretmeniyim.
Tezek kokan çocuklarım var. Ayakkabıları çamurlu. Üstleri başları çamurlu.
Ama yürekleri tertemiz. Gözleri ışıl ışıl.

İlk atandığımda bu okula zor gelmişti o kokuda ders anlatmak, suları sabunları da mı yok demiştim.
Şimdi 2 haftadır. "Yarın Sizdeyiz" diye bir proje kapsamında çocuklarımızın evlerini ziyaret ediyoruz.

Pantolonunun paçaları ve ayakkabıları hep çamur olan Süleyman'a sordum. "Oğlum çok mu yaramazsın sen?"
"Öğretmenim çok yürüyoruz biz" diye cevap verdi Süleyman. "Niye oğlum sizi servis almıyor mu?" dedim. Meğer evleri bir dağ köyündeymiş servis çıkamıyormuş. Bir saat yürüyerek dağı aşıp servise  geliyorlarmış. O ve 3 arkadaşı.


Bugün gittiğimiz evde de yasemin isimli bir öğrencim var. dünyalar tatlısı,temiz pak bir kızım. Evine gittik. Evlerinin önü çamur içinde ama onun ayakkabıları hep temizdir. Yüreği temiz kızım. Bir odaya girdik. Soba yanıyor ama ısıtmıyor. Evde 3 kuşak, babaanne,dede, anne, şehirde çalışan bir baba, yasemin bir de kayırılan erkek kardeşi. Ev tahta. Evin altı ahır. Öyle soğuk esiyor ki tabandan. ayaklarını basmak ne kelime yere yakın bile tutamıyorsun. O kadar güzel bir yüreği, o kadar keskin bir zekası ve inanılmaz bir gayreti var.

Ahhhh kaç yasemin 17 yaşına gelmeden gelin ediliyor kimbilir? İçim öyle üzüldü ki. Keşke okuyabilse yasemin öğretmen, yasemin hemşire belkide yasemin doktor olabilse. Ama öyle zor ki! Kız kısmı okuyupta ne olacak diyormuş komşuları. Şehirde kızlar makyaj yapıp süslenip püsleniyorlarmış öyle diyormuş komşuları. Dede okutmak istediğini söylüyor. Ama isteği ve imkanları öyle tezat ki. Bir çok çocuk özel derslerle sıcacık çalışma odalarıyla bu yarışa katılırken, yasemin tek bir odadan çalışıyor geleceği için.

Köylü hani milletin efendisiydi. Niye o zaman köy evlerinde yaseminler ziyan oluyor. Niye herkes gözünü kapayıp kulağını tıkıyor.


3 yorum:

tülin dedi ki...

İçim sızladı. Hem yazdıklarınızdan, hem benim buraya yazamadıklarımdan ötürü.

şahane kadın dedi ki...

tüylerim diken diken oldu :( ne desem ne yazsam bilemedim.

Syhn dedi ki...

darma duman ettin beni :(